01.09.2021.

Projekt Banovina – ljetovanje djece u kampu Straško na otoku Pagu

U sklopu projekta koji provodimo na području Banovine kojim je obuhvaćeno ukupno 53 djece bez adekvatne roditeljske skrbi ili slabijeg imovinskog stanja, njih 29 s područja djelovanja tri Centra za socijalnu skrb – Siska, Petrinje i Gline te sva djeca štićenici dječjeg doma Vrbina iz Siska, već su ovoga ljeta, od 15. – 22.kolovoza, bili na ljetovanju u kampu Straško na otoku Pagu.

Projekt Banovina

Osim odlaska na ljetovanje svake godine, djeci koja su obuhvaćena projektom, bit će omogućeni razni oblici pomoći pri školovanju i odrastanju. Primjerice, osnovnoškolci će svake godine ići na besplatno adrenalinsko ljetovanje uz osiguranu svu opremu i džeparac. Osim ljetovanja svakih 5 godine bit će im osigurana adekvatna informatička oprema kako bi mogli držati korak s napretkom tehnologije. Srednjoškolcima, pa kasnije i studentima, osigurane su mjesečne stipendije od 1.500 kn dok god se redovno školuju. Osim stipendija, svako dijete ostvarit će pravo na polaganje vozačkog ispita B kategorije kada za to dođe vrijeme. Cilj ovog opsežnog zajedničkog projekta Zaklade Novo sutra i Prvog plinarskog društva je odabranu djecu pratiti skroz do kraja njihovog školovanja i nakon školovanja im pomoći kod izlaska na tržište rada.

Ljetovanje 2021. – Kamp Straško, otok Pag

Djeca su boravila u sportskom kampu u kojem su imali školu plivanja, skakanja, jedrenja, surfanja, penjanja po stijenama, ronjenja s bocama, skijanja na vodi, vožnju kajacima i supovima, vožnju na bananama te brojne druge vodene atrakcije i grupne kopnene sportove. Uz cjelodnevni nadzor i animaciju, djeca su uživala u partijima, izazovima i natjecanjima, ostvarili nova prijateljstva i očarala su svoje trenere i animatore.
Tjedan je bio pun divnih sadržaja pa nije ni čudo da je rastanak svima teško pao, međutim najvažnije je da se se djeca vratila prepuna dojmova i bogatija za jedno predivno novo iskustvo. Kako ne bi imali dodatni trošak za ljetovanje i kako bi mogli sudjelovati u svim aktivnostima koje požele, djeci je uoči ljetovanja osigurana kompletna oprema od glave do pete i džeparac tj. sve što djeca trebaju za bezbrižno ljetovanje.

Pročitajte neke od dojmova:

Djevojčica (14g):
„Probala sam, ama baš SVE sportove u i na vodi, od surfanja do ronjenja, vožnje u katamaranu, a naučila sam sama upravljati jedrilicom. Bilo je jako zabavno i uzbudljivo procijeniti trenutak okreta jedrilice i prelaska na drugu stranu! Zamislite ronili smo do 2 metra u dubinu mora i vidjela sam puno riba, rakova i školjki. Izronila sam prelijepi kamen! Trener je bio s nama i pohvalio me da rijetko tko želi okušati baš sve izazove vodenih sportova. Na skijama sam pala jedno 10 puta dok nisam naučila kako pravilno skijati. Ništa ti se nažao ne može dogoditi ako dobro slušaš trenere!“

Dječak (17g):
„ Najizazovnije mi je bilo veslanje noću u oceanskom kajaku od kampa do Novalje! Možete zamisliti kako je to kada ti je jedino osvjetljenje mjesec i zviježđe kao i baterije koje smo imali na glavama. To je bio najuzbudljiviji izlazak u grad!“

Dječak (11g):
“Najbolja mi je bila vožnja s padobranom i jet-ski koji nas je vozio na kauču. Ostvarila mi se želja da letim, a pogled u more je bio predivan! Na kauču smo jako skakutali na valovima i bilo je zabavno, vrištali smo od uzbuđenja i smijali se, svi su nas čuli do plaže.”

Djevojčica (10g.):
“Najdraže mi je bilo penjanje po stijeni i igra s kornjačom u mini ZOO-u. Htjela sam je ponijeti kući jer svi znaju kako sam obožavateljica kornjača!”

Sve u svemu, nije to bilo obično ljetovanje. Vidimo se i dogodine :).

Galerija fotografija:

 

Pretplatite se na newsletter

Prvi saznajte sve o nadolazećim projektima Zaklade. Pretplatite se na naš newsletter i uvijek budite u toku!