21.10.2017.

Malim uličnim festivalom obilježen prvi Dan Zaklade Novo sutra

Mađioničari, žongleri i akrobati na štulama zabavljali su protekle subote okupljene građane i djecu na malom vukovarskom uličnom festivalu kojim je obilježen prvi Dan Zaklade Novo sutra. Predstavljena su četiri velika projekta zaklade za 2017. godinu koja su popraćena s izdašnim donacijama.

Sve je počelo u 10 sati kada su iz šatora na Trgu Republike Hrvatske izašli ulični zabavljači koji su prolaznike pozivali u šator u kojem se obilježavao dan Zaklade. Najmlađi su uživali u kokicama, šećernoj vuni, kestenju i lizalicama te ušećerenim jabukama, ali i brojnim izloženim eksponatima koji su oduševili sve prisutne. Predstavljena su četiri velika projekta zaklade popraćena sa vrlo vrijednim donacijama:

  • Projekt opremanja elektroničko – robotičkog kabineta srednje tehničke škole Nikola Tesla iz Vukovara, vrijedan 240.000,00 kn
  • Predstavljanje stipendista Zaklade za akademsku 2017./2018. godinu, ukupne vrijednosti 270.000,00 kn
  • Donacija inkubatora za novorođenčad i perfuzijskih pumpi Općoj županijskoj bolnici Vukovar i bolnici hrvatskih veterana, ukupne vrijednosti: 263.500,00 kn
  • Donacija ultrazvučnog uređaja Odjelu dječje ortopedije Kliničkog bolničkog centra Osijek, vrijednog 76.025,00 kn

Elektroničko – robotički eksponati učenika srednje Tehničke škole Nikola Tesla iz Vukovara izazvali su najveću pažnju posjetitelja, primjerice, pametno zrcalo, osim odraza prikazuje i osnovne informacije kao što su vrijeme, vremenska prognoza, kalendar te najnovije vijesti. Posjetitelji su imali priliku upravljati 3D printanim tenisicima putem mobilnih uređaja te se na taj način okušati u nogometu na postavljenom mini nogometnom igralištu. Robotske tenisice također su izum učenika i profesora navedene srednje škole. Osim tih zanimljivih eksponata tehničke škole, štandovi OŽB-a Vukovar na kojemu su djeca mogla izmjeriti svoju visinu, težinu i zasićenost krvi kisikom te naučiti kako previti bebu i ženskog odbojkaškog kluba Enna također nisu prošli nezapaženo.

Događaj u šatoru moderirali su Iva Šulentić i Ivan Vukušić koji su zajedno sa posjetiteljima obilazili štandove izlagača te pokušali dočarati važnost ovih donacija za sredinu u kojoj živimo i djelujemo.

Iznimno smo ponosni na projekt s Tehničkom školom Nikola Tesla koja će dobiti jedan od najsuvremenijih elektroničko-robotičkih kabineta u regiji. Mnoštvo njihovih ideja je dosada ostajalo nerealizirano ili nedovršeno. I uz skromne financijske mogućnosti svojim su izumima i radovima uspjeli oduševiti sve nas ovdje. Osim izloženih eksponata, oduševljava i nesebična ideja profesora Ivankovića i Konjevića da se svim osnovnim školama grada Vukovara besplatno ustupe elektroničko-robotički starter setovi koji imaju za cilj uvođenje osnovnoškolaca u svijet elektronike, programiranja i automatizacije. Zaklada Novo sutra je s oduševljenjem prihvatila financiranje starter setova i opremanje kabineta jer smo svjesni da ulažemo u budućnosti ovog grada i ovog kraja i da će ova lijepa priča dobiti još ljepši nastavak.

Davor Relatić, upravitelj zaklade

Na festivalu je ujedno predstavljeno da će Enna grupa biti novi sponzor ženskog odbojkaškog kluba Vukovar. Riječ je o klubu s tradicijom dugom preko 50 godina, ali i ekipi koja je osam puta bila proglašena najboljom sportskom ekipom Vukovara.

Kompletno događanje ovog prekrasnog jutra koncertom je zatvorila mlada pjevačica Mia Dimšić. Bio je to dan prepun dječjeg smijeha i veselja u Vukovaru.

Fotogalerija:

Pretplatite se na newsletter

Prvi saznajte sve o nadolazećim projektima Zaklade. Pretplatite se na naš newsletter i uvijek budite u toku!