UDRUGA ZA SINDROM DOWN - ZAGREB

Inkluzija djece s Down sindromom

200.000,00

Vrijednost donacije

Donacijom od 200.000,00 kn pomažemo projekt Udruge za sindrom Down – Zagreb pod nazivom Rastimo zajedno. Cilj projekta je omogućiti osobama sa sindromom Down i njihovim obiteljima da uživaju pun i sretan život unutar svojih zajednica te im poboljšati kvalitetu života.

Od Udruge za sindrom Down – Zagreb doznali smo podatak da je samo 54 djece sa sindromom Down do sada integrirano u redovnim školama, a u Republici Hrvatskoj evidentirano je 1526 osoba s Down sindromom te da su više od polovine toga broja djeca. Pomažući ovaj projekt želimo dati potporu inkluzivnom predškolskom i osnovnoškolskom obrazovanju, kao i uključivanju u neformalne metode rada (primjerice art terapija) koje imaju dodatnu vrijednost jer nadopunjuju proces intervencije i čine ciljanu sveobuhvatnu terapiju za osobe s ovim sindromom.

Štićenici udruge nisu krili oduševljenje što su mogli sudjelovati u humanitarnoj akciji „Male ruke, velika djela“ koja je organizirana od strane Zaklade Novo sutra s ciljem prikupljanja sredstava za kupovinu mobilnog rendgena za dječji odjel Klinike za infektivne bolesti „Dr.Fran Mihaljević“. Slike koje su naslikali prodavale su se partnerima Enna grupe i Prvog plinarskog društva te su se na taj način prikupilo 240.000,00 kn.

Udruga za sindrom Down – Zagreb

Udruga za sindrom Down -Zagreb postoji od 1999.godine te djeluje na području Zagreba i Zagrebačke županije. Udruga zastupa interes svih osoba s Down sindromom te provodi ranu intervenciju tek rođene djece, putem senzomotornih vježbi. Nešto starija, djeca vrtićke i predškolske dobi, obuhvaćena je defektološkim i logopedskim tretmanom, dok školarci imaju poseban program individualno edukacijsko – rehabilitacijski i logopedski tretman koji je individualiziran i prilagođen svakom djetetu.

U sklopu Udruge aktivna je  i radionica za velike, svakodnevna je i u provođenju s prof. defektologom i radnim instruktorom, zaposlenik CRZ – a, s kojim udruga ima dugogodišnju suradnju. Podupire neformalno obrazovanje koje je jedan od načina rehabilitacija djece te provodi likovne, glazbene i glazbeno-kazališne radionice, radionice za male i dr.

U udrugu je aktivno uključeno 200 obitelji, a trenutno ima preko 130 aktivnih članova.

Unutar cjelokupnog programa je i radionica o spolnosti za mlade sa sindromom Down, te savjetovališta za roditelje. Također se provode i sportsko-rekreativne radionice te u suradnji sa stručnjacima provodi se Brain Gym terapija za djecu i radionica za roditelje.

Što je sindrom Down?

Prosječno jedno od 650 sve novorođene djece rađa se sa sindromom Down, kromosomskim poremećajem koji nastaje uslijed viška jednog kromosoma ili dijela kromosoma u jezgri svake stanice tijela. Taj poremećaj sprečava normalan fizički i mentalni razvoj djeteta.

Sindrom Down uzrokuje pogrešno razvrstavanje kromosoma tijekom stanične diobe spolnih stanica, tako da se u stanici nađe višak cijelog ili dijela jednog kromosoma. S obzirom da postoje tri kopije 21. kromosoma, regularni tip sindroma Down poznat je i kao “trisomija 21”.

Oblik javljanja sindroma Down ne ovisi o vanjskim činiteljima, niti se na njega može utjecati. Poznato je da kod žena iznad 35 godina starosti postoji veća vjerojatnost (1 od 400 djece) da će roditi dijete sa sindromom Down.

Rizik se s godinama povećava, do 40. godine života on iznosi 1:110, a do 45. godine života čak 1:35. Budući da se zbog današnjeg ritma života mladi parovi odlučuju imati djecu sve kasnije u životu, očekuje se povećanje broja slučajeva sindroma Down. No potrebno je reći da oko 80% djece sa sindromom Down imaju majke koje su mlađe od 35 godina. Sindrom Down pogađa sve rasne skupine i može se javiti u bilo kojoj obitelji, bez obzira na zdravlje roditelja, ekonomsku situaciju ili način života.

Kod osoba sa sindromom Down postoji veći rizik od urođenih bolesti ili kasnije pojave nekih bolesti, poput srčanih grešaka, bolesti štitnjače, problema sa sluhom i vidom ili probavnim sustavom, Alzheimerove bolesti, leukemije.

Osobe sa sindromom Down dio su naše zajednice, bave se raznim aktivnostima, pohađaju školu, a neke su i zaposlene. Žive s obiteljima, ili s prijateljima, a neki i samostalno.

Još projekata

Svi projekti

Udruga za terapiju i aktivnosti pomoću konja "MOGU" Osijek

Projekt “Natkriveno jahalište”

Saznajte više

Kulturno umjetničko društvo "Kolo", Vukovar

Projekt “Djeco, čuvajte tradiciju!”

Saznajte više

Društvo multipleskleroze Brodsko-posavske županije / Radio 92FM

Projekt „Odvezi, poveži – u eteru i zajednici”

Saznajte više
Svi projekti

Pretplatite se na newsletter

Prvi saznajte sve o nadolazećim projektima Zaklade. Pretplatite se na naš newsletter i uvijek budite u toku!