UDRUGA RODITELJA DJECE S POTEŠKOĆAMA U RAZVOJU "VUKOVARSKI LEPTIRIĆI"

Donacija udruzi Vukovarski Leptirići za uvođenje Tomatis metode

41.000,00

Vrijednost donacije

Zaklada Novo sutra donirala 41.000,00 kn Udruzi roditelja djece s poteškoćama u razvoju Vukovarski leptirići te na taj način omogućila edukaciju i kupnju opreme za provođenje Tomatis metode koja se trenutno primjenjuje u samo nekoliko gradova u zemlji.

Donacijom vrijednosti 41.000,00 kn plaćena je sedmodnevna edukacija u Parizu magistri psihologije iz Udruge vukovarski leptirići Jeleni Frančišković te se ujedno kupila i oprema potrebna za izvođenje Tomatis metode. Na edukaciji su sudjelovali ljudi iz cijeloga svijeta, a Jelena je postala jedna od sedam osoba u Hrvatskoj koje su sada educirane za primjenu Tomatis metode.

Tko su Vukovarski leptirići?

Udruga Vukovarski leptirići osnovana je 2011. godine na inicijativu grupe roditelja djece s poteškoćama u razvoju s ciljem pomaganja, razvijanja njihovih potencijala te ravnopravnom uključivanju u sve segmente življenja. Udruga djeluje na području Vukovara, no okuplja članove iz cijele Vukovarsko-srijemske županije, ali i susjedne Osječko-baranjske županije i trenutno broji 100 korisnika.

Zbog nedostatka odgovarajućih specijaliziranih rehabilitacijskih tretmana za djecu s poteškoćama u razvoju u sustavu zdravstva te financijskoj nemogućnosti roditelja da iste plaćaju iz vlastitih sredstava, velik broj djece ostajao je kod kuće što je značilo opasnost od nastanka još većeg razvojnog odstupanja. Upravo je zbog toga udruga vrlo bitan čimbenik koji doprinosi boljoj kvaliteti života djece te njihovoj lakšoj integraciji u društvo.

Udruga je od svog početka do danas postigla iznimne rezultate na području rane intervencije i rehabilitacije djece s teškoćama u razvoju. Pomoću brojnih donacija opremili su najveću i najsuvremeniju sobu za senzornu integraciju u cijeloj našoj regiji te se tamo danas provode mnogobrojne terapije: Neurofeedback, senzorna integracija, edukacijska rehabilitacija, radna terapija, Brain Gym, laseroterapija, kineziterapija i sportsko-rekreacijske aktivnosti te igraonice za djecu s poteškoćama u razvoju te djecu slabijeg imovinskog statusa. Važno je napomenuti da je udruga postala Pružatelj socijalnih usluga u domeni psihosocijalne podrške, a sve terapije i programi provode se uz vodstvo stručnog tima stalno zaposlenih psihologa, fizioterapeuta, terapeuta senzorne integracije, defektologa te brojnih vanjskih suradnika i volontera.

Što je Tomatis metoda?

Tomatis metoda je auditivna neurosenzorna stimulacija koja funkcionira na principu da ako oba uha nisu sinkronizirana, osoba ne koristi svoje maksimalne potencijale. Sposobnost govora, hodanja i komuniciranja su funkcije pod kontrolom središnjeg uha, a francuski otorinolaringolog Alfred Tomatis otkrio je da promjene u slušanju automatski mijenjaju glas, tijelo i um. Uređaj nazvan elektronsko uho, koji je spojen na slušalice, puštanjem filtrirane glazbe u slušalice reducira slušanje. Koristi se Mozartova glazba i Gregorijanski napjevi zbog svojih visokih frekvencija i većeg broja vibracija nego što imaju drugi tipovi glazbe.

Metoda djeluje na centralni živčani sustav (mozak) te dovodi do poboljšanja u obradi slušnih senzacija, govora, koordinaciji, ravnoteži i fokusiranosti, a pritome istovremeno energizira mozak. Tomatis metoda primjenjuje se kod poteškoća u učenju i jezičnih poremećaja, poremećaja pažnje, poremećaja iz autističnog spektra te različitih emocionalnih, komunikacijskih i psihomotornih poremećaja.

Tomatis terapije do sada su se provodile u Tomatis centrima u Zagrebu te su uz put, smještaj i samu cijenu terapije (jedan ciklus slušanja košta 3.500,00 kn, a djetetu su potrebna tri ciklusa) roditeljima bile veoma skupa metoda koju si većina obitelji nije mogla priuštiti.

Upravo zbog toga Zaklada Novo sutra veoma je ponosna što je svojom donacijom omogućila da Tomatis metoda postane dostupna svim korisnicima Vukovarskih leptirića.

Fotogalerija:

Još projekata

Svi projekti

Udruga za terapiju i aktivnosti pomoću konja "MOGU" Osijek

Projekt “Natkriveno jahalište”

Saznajte više

Kulturno umjetničko društvo "Kolo", Vukovar

Projekt “Djeco, čuvajte tradiciju!”

Saznajte više

Društvo multipleskleroze Brodsko-posavske županije / Radio 92FM

Projekt „Odvezi, poveži – u eteru i zajednici”

Saznajte više
Svi projekti

Pretplatite se na newsletter

Prvi saznajte sve o nadolazećim projektima Zaklade. Pretplatite se na naš newsletter i uvijek budite u toku!