26.05.2022.

Druženje s ukrajinskim izbjeglicama u Osijeku

Zaklada Novo sutra zbrinula više od 70 izbjeglica iz Ukrajine

Osijek, 25. svibnja 2022. – Zaklada Novo sutra organizirala je u srijedu 25. svibnja 2022. druženje za ukrajinske izbjeglice kojima je osigurala smještaj na području Osijeka.

Na druženju u osječkom Vikarijatu sudjelovale su majke i djeca izbjeglice iz Ukrajine s kojim su se susreli Ivica Pirić, počasni konzul Ukrajine u Republici Hrvatskoj te Sabina Škrtić, predsjednica Zakladne uprave i članica uprave ENNA grupe.

Konzul Pirić uputio im je riječi ohrabrenja. Istaknuo je kako Hrvati imaju iskustvo Domovinskog rata te znaju kako je gledati porušene gradove i brojiti žrtve. Pirić je uz usklik „Slava Ukrajini“ izrazio želju za što skorijom uspostavom mira u Ukrajini, a to je podržala i Škrtić, potičući majke i djecu da zadrže nadu i osmijeh na licu te gledaju u budućnost, u kojoj će krajevi Ukrajine biti obnovljeni. Na kraju susreta konzul Pirić uručio je djeci i mladima simbolične poklone.

Od početka ruske agresije na Ukrajinu, u organizaciji Zaklade Novo sutra u Hrvatsku je u dva navrata stiglo ukupno 76 izbjeglica, među kojima je 33 djece. Riječ je o obiteljima zaposlenika ukrajinske državne energetske kompanije Naftogaz koja poslovno surađuje s Prvim plinarskim društvom, čiji je vlasnik Pavao Vujnovac osnivač Zaklade Novo sutra.

– Zaklada Novo sutra organizirala je unazad mjesec i pol dana dolazak dva autobusa žena i djece ponajviše iz Harkivske oblasti, a nešto i iz Kijeva, za koje smo u Osijeku iznajmili 28 stanova i smjestili ih u njih, pri čemu smo im osigurali plaćanje najma i režija. Akciji se pridružio i Konzum koji je za njih osigurao bonove za kupovinu u Konzumovim dućanima, a ponudit će im i mogućnost zaposlenja, ukoliko za to bude interesa – rekao je Davor Relatić, upravitelj Zaklade Novo sutra. Zaklada je povezala zainteresirane osobe s Centrom za socijalnu skrb, ali i Zavodom za zapošljavanje, dok su sva djeca koja su to željela upisana u vrtiće, osnovne i srednje škole.

Ispred ukrajinskih obitelji na gostoprimstvu se zahvalila Olga Leontieva iz Kijeva.

– Veoma su nas lijepo primili, i vrlo smo dobro zbrinuti, ali najviše smo iznenađeni Osječanima, na svakom koraku od tržnice, trgovine, škola, ili u šetnji gradom, svuda osjećamo veliku ljubav i svima veliko hvala. Zahvalni smo svim organizacijama koje su nam omogućile sve što ovdje možemo koristiti. Bježali smo od rata, iz zone opasnosti, u zonu sigurnosti. Obitelji su nam u Ukrajini, pa nam je i srce u Ukrajini, ali jako smo zadovoljni – rekla je Leontieva.

Pretplatite se na newsletter

Prvi saznajte sve o nadolazećim projektima Zaklade. Pretplatite se na naš newsletter i uvijek budite u toku!