01.09.2022.

Djeca s Banovine ponovno na ljetovanju u organizaciji Zaklade Novo sutra

Zaklada Novo sutra organizirala je ljetovanje na otoku Pagu za djecu s područja potresom pogođene Banovine.

Dječji široki osmjesi, uzbuđenje, sreća, nova prijateljstva i druženja, slike su to koje ostaju kao predivna uspomena nakon još jednog ljetovanja koje je za djecu s Banovine organizirala Zaklada Novo sutra.

Ljetovanje je dio višegodišnjeg projekta koji je Zaklada pokrenula 2021. godine za djecu s područja potresom pogođene Banovine.

Uživanje u vodenim sportovima

U kampu u Novalji na otoku Pagu od 14. do 21. kolovoza 2022. boravilo je 24 djece osnovnoškolske dobi.

Tijekom tjedan dana kampiranja uživali su u brojnim aktivnostima na moru, od windsurfa, vožnje kajakom i SUP-a, do skijanja na vodi, dok su se hrabriji odvažili i na vožnju padobranom – parasailing. Neplivači su proplivali, a svi su mogli naučiti jedriti, surfati i roniti. Uživali su u klizanju po mokrim strunjačama u Aqua Parku, vozili se po moru na banama i u tubama, penjali se po umjetnoj stijeni i bavili se streličarstvom.

U vrijeme odmora od fizičkih aktivnosti igrali su društvene igre, kartali „Uno“ i sudjelovali u kvizovima.

Večeri su provodili u kinu na otvorenom, ili u „Igrama bez granica“ kao i u posebnom „Selfie challenge“ natjecanju snimanja zanimljivih selfie fotografija. Posebna zahvala ide brižnim voditeljima i trenerima koji su cijelo vrijeme boravka pazili na sigurnost djece, ali im i bili partneri u brojnim aktivnostima.

Uživanje na moru djeci je omogućila Zaklada Novo sutra koju je osnovao Pavao Vujnovac, vlasnik i predsjednik uprave Energije naturalis i Prvog plinarskog društva.

Višegodišnji projekt pomoći

Zaklada je 2021. godine pokrenula veliki projekt pomoći za djecu s područja potresom pogođene Banovine.

Projektom je obuhvaćeno 53-oje štićenika Dječjeg doma Vrbina, kao i djeca bez adekvatne roditeljske skrbi ili slabijeg imovinskog stanja s područja centara za socijalnu skrb iz Siska, Petrinje i Gline.

Njima su omogućeni razni oblici pomoći pri školovanju i odrastanju. Uz ljetovanje, osnovnoškolci će svakih pet godina dobivati informatičku opremu. Srednjoškolcima, pa kasnije i studentima, osigurane su mjesečne stipendije u iznosu od 1.500 kn dok god se redovno školuju.

Osim stipendija, svako dijete ostvaruje pravo na polaganje vozačkog ispita B kategorije kada za to dođe vrijeme.

Cilj ovog višegodišnjeg zajedničkog projekta Zaklade Novo sutra i Prvog plinarskog društva je djecu pratiti do kraja njihovog školovanja i nakon školovanja im pomoći kod izlaska na tržište rada.

Zaklada Novo sutra od osnutka 2016. godine potiče izvrsnost donacijama za razvojne projekte i dodjelom studentskih stipendija.

Vjerujemo da naše društvo možemo učiniti boljim mjestom u kojem se izvanredni mladi ljudi obrazuju bez obzira na materijalni status, a nezaštićeni i potrebiti dobivaju pažnju, pomoć i podršku.

Pretplatite se na newsletter

Prvi saznajte sve o nadolazećim projektima Zaklade. Pretplatite se na naš newsletter i uvijek budite u toku!